Funderar du på att starta eget? Kanske undrar du vilka de största skillnaderna mellan enskild firma och aktiebolag är?
Den stora skillnaden mellan företagsformerna är att i en enskild firma så beskattas ägaren för företagets vinst. Företagets vinst blir ägarens inkomst och man betalar egenavgifter samt kommunal skatt. Är man över brytpunkten så betalar man dessutom statlig skatt.
I aktiebolaget blir ägaren anställd om man tar ut lön. På den lönen betalar företaget arbetsgivaravgifter och ägaren betalar kommunal skatt samt eventuell statlig skatt. Om företaget gör vinst så beskattas det med bolagsskatt, för närvarande 22 %. Men ägaren beskattas inte för detta om man inte tar ut pengarna. En ägare av ett aktiebolag kan också välja att plocka ut vinst ur bolaget till de förmånliga 3:12 reglerna. Det finns två alternativ, ett schablonbelopp som för närvarande är på 171 875 kronor samt ett lönebaserat utrymme om bolaget eller ägaren har något högre löner. Förutsatt att man håller sig inom dessa regler så betalar ägaren enbart 20 % skatt på denna utdelning.
En annan skillnad är att eftersom jag i mitt AB blir anställd så kan jag också ha vissa personalkostnader som jag alltså inte kan ha i enskild firma. Det vanligaste exemplet på detta är friskvård. Det kan också skilja sig en del åt i vad jag tar i personligt ansvar. I ett aktiebolag som jag sköter enligt alla gällande lagar och regler samt inte ingår några privata borgensåtaganden så kan jag sällan förlora mer än vad jag har stoppat in i form av aktiekapital. I en enskild firma är jag personligt ansvarig för alla skulder i företaget vilket kan vara riskabelt om mitt företag är olönsamt.
Oavsett vilken bolagsform du väljer, kan du sköta bokföringen och faktureringen lekande lätt med Wrebit – ladda ned här