Om du bedriver näringsverksamhet ska du ansöka om F-skatt. Villkoren för att bli godkänd för F-skatt är följande: 

  • bedriver näringsverksamhet
  • avser att bedriva näringsverksamhet
  • har lämnat dina deklarationer och betalat dina skatter och avgifter.

Vad är f-skatt?

F-skatt är en företagsskatt. När en företagare ansökt om f-skatt innebär det att företagaren är skyldig att betala skatt och sociala avgifter (egenavgifter). Skatteverket avgör om du är berättigad till att få F-skatt. Det är viktigt att du är godkänd för F-skatt, annars ska uppdragsgivaren betala arbetsgivaravgifter/skatt på ersättningen som betalas ut till dig. Ange godkänd för F-skatt på din faktura (förutsatt att du fått ett godkännande), så blir det inga frågetecken.

Hur ansöker jag om f-skatt?

Du ansöker om f-skatt hos Skatteverket, lättast är via verksamt, men det går också bra att fylla i blanketten Företagsregistrering (SKV 4632)

Hur betalas f-skatten? 

F-skatten är preliminär och betalas till skattekontot varje månad.

Det kan likställas med lön, på samma sätt som skatt på lön betalas till Skatteverket varje månad en anställd får lön, på samma sätt betalas f-skatt/preliminärskatt för bolaget. Det är alltså en förinbetalning av skatten, och kan antingen resultera i att för mycket eller för lite preliminärskatt betalas under året.  

Exempel f-skatt

Ett aktiebolag betalar 1 000 kr i preliminärskatt varje månad (12 000 kr på ett år).  

Bolagets vinst före skatt är 50 000 kr. Bolagsskatten är 20,6 %, dvs. 10 300 kr. Men, 12 000 kr har betalats in i förväg, vilket betyder att bolaget får tillbaka 1 700 kr.  

Samma princip för enskild firma, när årets skatt är fastställd tas hänsyn till vad som eventuellt betalats in under året. 

Om jag har anställning samtidigt som jag har min enskilda firma, vad gäller då?

Om du har en anställning samtidigt som du bedriver näringsverksamhet ska du registrera dig för FA-skatt. Din arbetsgivare betalar skatt och arbetsgivaravgifter, och du ansvarar för att betala skatt och egenavgifter.  

Preliminärskatten kan ändras under året

Låt säga att du vet om att du betalar för låg preliminärskatt varje månad, då kan du skicka in en preliminär deklaration och öka överskottet. Sedan fördelas beloppet ut på resterande månader som är kvar på året. Du får alltid ett beslut från Skatteverket så du vet vad du ska betala. Det går att ändra preliminärskatten flera gånger om året.  

Är du nystartad företagare och har andra funderingar? Läs mer här.