Funderar du på att ta steget till eget? Kanske har du kommit på den perfekta idén under stunder i hängmattan eller på stranden.

Här får du fem användbara tips inför starten på ditt nya liv som företagare:

1. Fastna inte i krånglig redovisning. Se till att bokföra direkt när ett uppdrag är klart, eller du har gjort ett inköp. Så riskerar du inte att glömma det eller tappa kvittot.

– Med hjälp av vår unika app kan man sköta all administration från mobilen. Fakturera direkt du har utfört ett jobb och mejla eller sms:a fakturan från mobilen. Fota kvittot med mobilen när du har gjort ett inköp. Vår smarta AI-robot läser av kvittot och föreslår hur det ska bokföras, direkt i appen.

2. Håll koll på ditt företag. Många småföretagare väntar med att bokföra utgifterna tills de absolut måste.

– Om du har enskild firma skattar du för resultatet, det vill säga intäkter minus utgifter. Det spelar ingen roll om du inte har tagit ut en krona från företaget, du beskattas alltid för resultatet. Ditt resultat förändras alltså varje gång du skickar en faktura eller köper något för firmans räkning. I Wrebit-appen kan du löpande följa hur ditt företag mår, och går. Och avgöra om du behöver sälja mer eller kanske dra ner på utgifterna. Glöm heller inte att momspengarna inte är dina pengar – om du har årsvis moms och haft höga intäkter kan momsskulden bli en smäll.

3. Välj en smart redovisningsmetod. Som företagare får du välja mellan två redovisnings-metoder: kontantmetoden, även kallad bokslutsmetoden, eller faktureringsmetoden. Kontantmetoden är enklast och innebär att bokföringsdag är detsamma som betaldag. Den andra metoden innebär två steg, först bokför du räkningen eller fakturan när du får eller skickar den. Sen bokför du igen när pengarna kommer in eller går ut.

– Alla känner inte till skillnaden mellan metoderna och att man kan välja kontantmetoden om företaget omsätter mindre än tre miljoner kronor om året. Vi rekommenderar alla som kan att använda kontantmetoden för att inte krångla till det i onödan, och det är den som vår app bygger på.

4. Använd aktiekapitalet för investeringar. Om du väljer att starta ett aktiebolag istället för en enskild firma krävs ett aktiekapital på minst 25 000 kronor. Men pengarna är inte låsta, utan kan användas för att ge ditt företag en flygande start.

– Många tror att de inte får röra de pengarna, men de är inte låsta. Om man startar aktiebolag får man använda aktiekapitalet på exempelvis 25 000 kr för investeringar och inköp.

5. Ladda batterierna. Småföretagare drivs av sin passion och saknar chefer och kollegor som kan hjälpa till att sätta gränser. Sociala skyddsnät och betald semester lyser också med sin frånvaro, men se till att ta ledigt i sommar, och att varva ner mellan uppdragen.

– Oskrivna fakturor och kvitton som inte är bokförda är ingen bra grund för avkoppling. Med Wrebit kan du ta ledigt med gott samvete.

Ladda ned Wrebit här  – helt kostnadsfritt!