Vad gäller egentligen? Får jag köpa gymkort eller annan friskvård på företaget?

Det kan vara lite svårt att veta vad som gäller angående gymkort och friskvård. Faktum är att reglerna skiljer sig mellan aktiebolag och enskild firma.

Om du driver aktiebolag räknas du som anställd och har rätt till friskvård av ”mindre värde”. Det är inget tvång att erbjuda de anställda friskvårdsförmån, men om du gör det är det viktigt att alla erbjuds, annars blir kostnaden ej avdragsgill.

Om du har enskild firma är gymkort och annan friskvård en avdragsgill kostnad för dina anställda, men däremot inte för dig som företagare. Det är först när du är i behov av rehabilitering som kostnaden kan bli avdragsgill.

Sedan januari 2018 får friskvården även avse dyrare sporter såsom golf och ridning. Friskvården ska anses vara en skattefri personalförmån så länge det är av ”mindre värde”, vilket är satt till 5 000 kr och därmed maximalt friskvårdsbidrag. Kostnaden är i sin tur avdragsgill för företaget. Företaget kan även bekosta ett gymkort, även här gäller av ”mindre värde” men det finns inget belopp att förhålla sig till. Ett vanligt årskort på gym är således helt ok.

Det är aldrig tillåtet att köpa träningsutrustning för friskvårdsbidraget. Här är en länk till godkända/icke godkända friskvårdsaktiviteter.

Lycka till med träningen och kom ihåg att svett är bara fett som gråter 🙂