Våren är på ingång och beach 2017 närmar sig med stormsteg. Kanske är du en av dem som som ska tag i formen nu… Det kan vara lite svårt att veta vad som gäller angående gymkort och friskvård. Faktum är att reglerna skiljer sig mellan aktiebolag och enskild firma.

Aktiebolag: Du kan erbjuda dina medarbetare friskvård av ”mindre värde”, exempelvis gratis gymkort. Det finns inget belopp att förhålla sig till, men det är ok att köpa ett gymkort för exempelvis 4000 kr om det är vad det kostar på din ort. Det är däremot inte ok att köpa ett extra exklusivt gymkort, som kostar betydligt mycket mer. Friskvården är en avdragsgill kostnad för företaget och en skattefri förmån för de anställda. Det är bara i aktiebolaget som du som företagare räknas som anställd och därmed får tillgång till gratis friskvård.

Enskild firma: Gymkort och annan friskvård för dina anställda är en avdragsgill kostnad, men däremot inte för dig som företagare. Det är först när du är i behov av rehabilitering som kostnaden kan bli avdragsgill.

Tänk på att:

  • Segling, golf och ridning räknas aldrig som aktivitet av ”mindre värde”, enligt Skatteverket, och därmed får du inget avdrag.
  • Det är inget tvång att erbjuda de anställda friskvårdsförmåner. Om du erbjuder, är det viktigt att samtliga anställda erbjuds. Annars blir friskvården ej avdragsgill.

Om du har enskild firma får du alltså inte dra av friskvårdskostnaden i bolaget, men har du aktiebolag är det helt ok! Viktigt att poängtera är att på t.ex. gymkort är det 6 % moms, medan det på massage är 25 % moms.  Se bokföringsexempel på gymkort här till höger.
Lycka till med träningen och kom ihåg att svett är bara fett som gråter 🙂