De drömde om att starta eget inom personlig träning men hade inga förkunskaper om bokföring. När paret upptäckte att det var möjligt att koppla sitt företagskonto i Danske Bank till gratisappen Wrebit, så blev det lösningen för Lisa Alpsten och Henric Staniszewski. – För oss som är nybörjare känns det väldigt skönt att appen är så enkel, säger Henrik.

Båda har mångårig bakgrund inom fitness och bodybuilding. Förra våren bestämde sig Karlstadsparet Lisa Alpsten och Henric Staniszewski att förverkliga sin dröm – att börja jobba som coacher åt folk som vill få hjälp att långsiktig hjälp med sin kost och träning.
– Många brukar fråga oss om de här sakerna så vi kände man skulle satsa på det fullt ut, att göra det på allvar. Lisa är också utbildad PT och kostrådgivare så vi hade en bra grund att stå på, berättar Henric.

”Den verkade enklast”

En sak de däremot inte hade stora kunskaper inom var bokföring. Henrik testade flera olika lösningar innan han hittade gratisappen Wrebit, som nyligen inlett ett samarbete med Danske Bank.
– Andra tjänster har också appar, men när jag såg denna tyckte jag den verkade enklast. Den är närmast idiotsäker, säger han med ett skratt och fortsätter:
– Vi har Danske Bank privat och möjligheten att kunna koppla företagskontot till appen tilltalade oss. Jag hade även pratat med en bekant som rekommenderade den för småföretagare.

”Extremt lite tid på bokföring”

I Wrebit-appen, som sedan en tid tillbaka är helt gratis, kan användaren sköta såväl utlägg, moms och fakturor. Appens artificiella intelligens hjälper användaren att göra rätt. Just den smidiga faktureringen är något Henric uppskattar:
– Jag kan i stort sett skicka fakturor i bilen direkt efter ett PT-pass. Kopplingen mellan företagskontot och appen sköts automatiskt.
På bara några månader har parets verksamhet vuxit och numera hjälper de ett 30-tal glada motionärer och elitidrottare med att komma i form. Genom att sköta all ekonomi via appen har de dessutom fått mer tid över till sina kunder, menar Henric:
– Vi lägger extremt lite tid på bokföring. Nu har jag inget att jämföra med, men man har ju hört från vänner hur dyrt det är med revisor och hur krångligt det kan vara att sköta allt på egen hand.

”Du gör mindre men får mer koll”

Enligt Evelina Parheden, marknadschef hos Wrebit, har samarbetet med Danske Bank gjort en redan enkel tjänst ännu enklare:
– Vårt mål är att göra det så smidigt som möjligt att sköta sitt företag och kunna bokföra utan förkunskaper, säger hon och fortsätter:
– Med bankkopplingen gör du mindre men får mer koll. När exempelvis kunden betalar får du notis om att fakturan är betald och frågan om du vill bokföra händelsen. Automatiskt och väldigt smidigt.