Konstnären Pia Hedström ville som egenföretagare få bra koll på ekonomin.

Det får hon tack vare bokförings-appen Wrebit.

– Idag kan jag ligga i sängen och göra bokföringen, säger hon med ett skratt.

Pia Hedström är konstnären bakom ett 20-tal skulpturer i offentlig miljö runtom i landet, bland annat den lysande 12 meters-skulpturen vid Ullevi, Göteborg. Sedan några år driver hon eget företag.

– Att driva eget är komplicerat, speciellt när man är konstnär och inte alls intresserad av administration. Bokföringsreglerna är tuffa och för mig var det mycket nytt att lära sig i början, berättar hon.

”Blev inte besviken”

Pia fick upp ögonen för bokförings-appen Wrebit som är särskilt utvecklad för att hjälpa egenföretagare hantera sin ekonomi, med såväl kvittoredovisning som fakturering och momsredovisning (se faktaruta). En nöjd vän hade provat och Pia blev intresserad:

– Det här med att man kan fota av kvittona tyckte jag lät intressant, att det skulle vara så enkelt. Det tilltalade mig också att det var en app, så att jag kan jobba enkelt direkt i min ateljé, säger Pia och fortsätter:

– Sedan var det förstås också priset, som var lägre än den tjänsten jag haft hittills. Jag provade och blev inte besviken.

”Blir lättare att förstå ens ekonomi”

– Nu tycker jag att det är skönt att bokföra själv. Som jag ser det är det en fördel med att göra bokföringen själv, då det blir lättare att förstå ens ekonomi och man får koll. Idag skulle jag faktiskt inte vilja lämna bort bokföringen till någon annan för då skulle man inte alls ha samma koll.

Om jag behöver hjälp så kan jag alltid vända mig till supporten, eller titta på hjälpfilmerna direkt i appen, och behöver då heller inte bege mig någonstans med underlagen. Det är smidigt att de finns digitalt!

Hyllar lättillgängligheten

Innan Pia fann Wrebit använde hon ett annat program och hon kollade också andra konkurrerande program innan:

– Jag hittade inget som slår Wrebits kombination av enkelhet och lättillgänglighet.

Vilka är de största fördelarna med Wrebit, enligt dig?

– Att man alltid har allt nära till hands, jag kan kolla upp min ekonomi närsomhelst och varsomhelst. Nu slipper jag fundera om jag undrar över något, det är bara ta fram mobilen.