Hej!

Tillbaka i vardagslunken igen? Eller kanske semesterfirare som inte har en tanke på momsredovisningen!? Vi har passerat den 12:e i kalendern men du kan vara lugn, denna månad är det den 17:e som är deadline hos Skatteverket. Det gäller månadsmoms avseende juni månad och kvartalsmoms för kvartal två, dvs. april-juni.

Har du aktiebolag och tar ut lön själv eller betalar ut till anställda, likväl om du har anställda i din enskilda firma, ja då är det samma dag (17/8) som arbetsgivardeklarationen ska vara rapporterad. Det gäller lön som utbetalades i juli månad.

Är det första gången du redovisar moms och är osäker på hur du ska göra?

Här kommer en guide som avser Wrebit:

  1. Se till att allt i perioden är bokfört
  2. Gå till ”Moms”-ikonen
  3. Välj aktuell period (juni eller april-juni)
  4. Nu visas en sammanställning över alla använda momskonton (till vänster ses koden för respektive ruta i momsdeklarationen hos Skatteverket)
  5. Klicka på ”Bokför momsrapport” –> Här ges en varning om du har bilder under ”Ej bokfört” (dubbelkolla så att du inte missat att bokföra någon bild där, om den avser perioden). Likaså ges varning om det är någon momsdiff, exempelvis om omsättningen inte stämmer överens med utgående moms. Om allt är i sin ordning är det bara att bokföra!

Det finns tre sätt att redovisa momsen på:

  1. ”Skapa fil” och ladda upp på Skatteverkets hemsida, moms- och arbetsgivardeklarationer (logga in med Bank ID, välj juni eller april-juni och ladda upp filen, godkänn sedan).
  2.  Ta fram PDF-filen och mata in siffrorna manuellt i momsdeklarationen på Skatteverkets hemsida, moms- och arbetsgivardeklarationer (logga in med Bank ID, knappa in siffrorna i rätt ruta och godkänn därefter).
  3. Skicka in pappersdeklarationen, dvs. fyll i beloppen i respektive ruta, skriv under och skicka in.

Ha en fortsatt bra dag!

Kontakta vår support via mail eller chatt om du har frågor eller funderingar.