När du startar företag och ska sälja varor eller tjänster som är momspliktiga behöver du momsregistrera företaget. I stort sett alla tjänster och varor är momspliktiga, men det finns vissa verksamheter som är momsbefriade, exempelvis sjukvård och försäkringstjänster.  

Hur gör jag för att momsregistrera mitt företag?

Genom att fylla i en blankett hos Skatteverket (SKV 4620, som du finner här) eller via verksamt.

Vad är gränsen för momsregistrering?

Du får lov att ha en omsättning på 80 000 kr (ex. moms) utan att vara momsregistrerad, dvs. då fakturerar du inte med moms, och du lyfter ingen ingående moms. Det kan vara en god idé att börja så, för att se var det tar vägen, men det går lika bra att registrera sig för moms från början. Om du inte är momsregistrerad får du inte lyfta moms på dina inköp, och ska heller inte fakturera med moms.  

Vad händer om jag momsregistrerar och varken har försäljning eller inköp? Ingenting, det enda är att du måste lämna momsdeklarationen ändå – men då med nollor/deklarera noll.  Om en momsrapport inte lämnas i tid får du påminnelseavgift på 625 kr och det är ju onödigt! 

Hur redovisas momsen?

I en momsdeklaration, hur ofta beror på val av momsredovisningsperiod.  Det går antingen att ange manuellt i momsdeklarationen på Skatteverket, ladda upp en fil från bokföringsprogrammet eller fylla i på papper och skicka per post till Skatteverket. 

Vilka momsredovisningsperioder finns det?

Månad, kvartal och årsvis. Årsvis får användas om omsättningen understiger en miljon kronor.  

Vilka momssatser finns det?  

25 % – De allra flesta tjänster och varor  

12 % – Livsmedel, restaurangbesök, hotell och konstverk (som konstnären säljer själv) 

6 % – Böcker, tidningar och resor (taxi, buss, flyg och tåg) 

Är du nystartad företagare och har andra funderingar? Läs mer här.