Hej!

Tiden rusar förbi, nu är det återigen dags att lämna momsdeklarationen.

Det gäller för er som har månadsvis momsredovisning (och som omsätter max 40 miljoner kronor). Det är momsen för mars månad som ska redovisas på fredag, den 12/5.

OBS! Har du enskild firma och årsvis moms? Då är det 12/5 som gäller även för dig!

Har du aktiebolag och tar ut lön själv eller betalar ut till anställda, likväl om du har anställda i din enskilda firma, ja då är det samma dag (12/5) som arbetsgivardeklarationen ska vara rapporterad. Det gäller lön som utbetalades i april månad.

Är det första gången du redovisar moms och är osäker på hur du ska göra?

Här kommer en guide som avser Wrebit:

  1. Se till att allt i perioden är bokfört
  2. Gå till ”Moms”-ikonen
  3. Välj aktuell period/mars
  4. Nu visas en sammanställning över alla använda momskonton (till vänster ses koden för respektive ruta i momsdeklarationen hos Skatteverket)
  5. Klicka på ”Bokför momsrapport” –> Här ges en varning om du har bilder under ”Ej bokfört” (dubbelkolla så att du inte missat att bokföra någon bild där, om den avser perioden). Likaså ges varning om det är någon momsdiff, exempelvis om omsättningen inte stämmer överens med utgående moms. Om allt är i sin ordning är det bara att bokföra!

Det finns tre sätt att redovisa momsen på:

  1. ”Skapa fil” och ladda upp på Skatteverkets hemsida, moms- och arbetsgivardeklarationer (logga in med Bank ID, välj mars och ladda upp filen, godkänn sedan).
  2.  Ta fram PDF-filen och mata in siffrorna manuellt i momsdeklarationen på Skatteverkets hemsida, moms- och arbetsgivardeklarationer (logga in med Bank ID, knappa in siffrorna i rätt ruta och godkänn därefter).
  3. Skicka in pappersdeklarationen, dvs. fyll i beloppen i respektive ruta, skriv under och skicka in.

Ha en fin dag!

Kontakta vår support via mail eller chatt om du har frågor eller funderingar.