Att driva eget och varit sjuk är ofta en jobbig situation, speciellt om du är helt själv och dina kunder förväntar sig att exempelvis butiken är öppen. Men, ibland är det sjukstuga som gäller och du får gilla läget. Om du driver enskild firma har du per automatik hela sju karensdagar, om du inte gjort ett aktivt val och ändrat karensdagarna. Vad innebär det i praktiken? Hur mycket ersättning kan du få?

Sju karensdagar innebär sju dagar innan du kan börja få ersättning. Antalet dagar kan du själv ändra till 1, 14, 30, 60 eller 90 dagar. Fler karensdagar innebär lägre sjukförsäkringsavgift.

Hur mycket ersättning du kan få beror på din inkomst av näringsverksamhet, men ca 80% av inkomsten, och högst 1 027 kr per dag.

Det som är viktigt att tänka på är att inkomst av näringsverksamhet är ditt resultat (intäkter-kostnader). Om du inte har någon annan inkomst än den enskilda firman är det därför viktigt att se till att du har inkomst av näringsverksamhet som då ligger till grund för sjukpenning, föräldrapenning etc.

Om du har aktiebolag ses du som anställd i bolaget, och bolaget betalar ut sjuklön. Om du är sjuk längre än 14 dagar kan du ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan, och då träder sjukpenningen in istället för lönen. Ersättningen är ca 80% av det som du beräknar att ta ut i lön, men du får max 1 027 kr per dag i sjuklön.

Oavsett bolagsform är det viktigt att du sjukanmäler dig hos Försäkringskassan och ansöker om sjukpenning. Precis som vid vanlig anställning krävs ett läkarintyg. 

Om du har frågor eller behöver hjälp med ansökan är du välkommen att höra av dig till Wrebits Experthjälp, direkt i appen.